Naravoslovni dan: V sadovnjaku

V ponedeljek, 2. oktobra 2023, smo v drugem razredu izvedli naravoslovni dan. Avtobusa sta nas zapeljala do Podvina, kjer smo zavili v Sadovnjak Resje.

Že takoj smo opazili, kako velik je celoten nasad. Najprej je mimo nas peljal manjši traktor, mi pa smo se zbrali pred leseno utico in prisluhnili gospe Tatjani, ki je glavna v tem sadovnjaku. Povedala nam je, da imajo jeseni veliko dela, da obirajo jabolka, jih peljejo na tržnico in skrbijo za čist sadovnjak. Na mizi je imela tudi različne sorte jabolk, ki nam jih je predstavila in preverila, če smo si kakšno sorto zapomnili. Potem je pokazala tudi pano s slikami živali, da smo izločili škodljivce sadovnjaka in se naučili, katere živali pa so za sadovnjak koristne. Naštevali smo tudi, kakšne dobrote vse lahko delamo iz jabolk in katere prodajajo tudi v Sadovnjaku Resje.

Z učiteljico smo se sprehodili med nasadi. Po travi je bilo še polno rose, sonce je prijetno sijalo med drevesi in na poti smo opazovali tudi pajke ter njihove svetlikajoče se mreže. Tudi nekaj šuštarčkov smo vzeli v roke, videli nekaj črvivih in gnilih jabolk ter prišli do obiralcev sadja. Na rokah so imeli posebne rokavice in zelo previdno ravnali z jabolki, ki so jih zlagali v velike zelene gajbe. Tam nam je prijazna delavka pokazala jabolko, ki ga je udarila toča in takega, ki je že gnilo zaradi škodljivca črva. Pot smo nadaljevali proti hruškam, opazili tudi hiško in hotel za žuželke, primerjali med seboj listke dreves in se vrnili do prvotnega mesta. Tam smo se posedli po gozdu, vzeli iz nahrbtnikov slastno malico, gospa Tatjana pa je za vse pripravila rdeča, sočna in zelo okusna jabolka iz njihovega sadovnjaka.

Ko smo se vrnili v šolsko učilnico, smo tam ponovili vse, kar smo se naučili, narisali smo miselni vzorec, hiško za žuželke in poslušali zvoke ptic. Še kdaj bi šli v sadovnjak Resje, morda kdaj vzamemo s seboj tudi dedke in babice.

                                                                                                   Zapisala Helena Rozman